Logo Katrien Hernalsteen

Peulvruchten, tofu & veggieburgers

Hoe kies ik een goede vleesvervanger?

Tegenwoordig vind je een ruim aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt. Zo veel dat het soms moeilijk is om een keuze te maken. In deze post geef ik je meer uitleg over de verschillende varianten zodat je een bewuste keuze kan maken.

Vleesvervanger koe
vleesvervanger

1. Peulvruchten

Onder peulvruchten verstaan we kikkererwten, linzen, en bonen. Ze zijn een bron van eiwitten en vezels. In combinatie met graanproducten (zoals pasta, rijst, couscous, …) zijn ze de nummer één in de vleesvervangers.

Ze bestaan zowel in droge vorm als in blik. Beide bevatten evenveel voedingsstoffen. Het verschil zit hem in de bereiding: peulvruchten in blik kan je zo bij je gerecht toevoegen terwijl je droge peulvruchten eerst een nacht in water moet weken om ze dan te kunnen koken en vervolgens bij je gerecht te kunnen toe voegen.

Tip: kijk voor de bereidingswijze steeds op de verpakking.

vleesvervanger

2. Tofu, seitan, tempeh

Tofu en tempeh zijn gemaakt op basis van sojabonen, seitan is gemaakt op basis van tarwe-eiwitten. Van nature uit bevatten deze vleesvervangers voldoende eiwitten maar weinig smaak. Je kan ze wel op smaak brengen door ze te marineren in bijvoorbeeld sojasaus of er kruiden aan toe te voegen. Ze zijn lekker in een wok of vegetarisch stoofpotje.

Tofu
veggieburger
eieren

3. Veggieburgers en co

Tegenwoordig vind je heel wat plantaardige vleesvervangers in de winkel. Je vindt ze in allerlei vormen en maten: hamburgers, gehakt, balletjes, worsten, nuggets, kip, … Die vleesvervangers leunen het dichtste aan bij vlees, hoewel de smaak toch verraadt dat het gaat om een plantaardige vervanger.

Ook vegetarisch broodbeleg kan je tegenwoordig in de winkels vinden. Denk maar aan veggie kip-curry, vegan boterhamworst, …

Die vleesvervangers zijn niet per se gezonder dan vlees. Door het bewerkingsproces wordt er vaak vet en zout toegevoegd. De voedingswaarden kunnen ook sterk variëren. Zo bevatten sommige niet voldoende eiwitten om vlees volwaardig te kunnen vervangen.

Je kan de Nutriscore gebruiken om je te helpen bij het maken van keuzes binnen de groep van vleesvervangers.

Plantaardige vleesvervangers bevatten van nature geen vitamine B12 en maar weinig ijzer. Bij sommige producten worden vitamine B12 en ijzer toegevoegd, maar dat is niet altijd het geval. Wissel ze dus af en toe toch nog af met vlees of vis. Ben je vegetariër? Probeer dan ook andere eitwitrijke producten te eten zoals zuivel of eieren.

veggieburger

Hulp nodig om je voedingspatroon aan te passen?

Maak vandaag nog je afspraak!