• Katrien Hernalsteen

Het belang van ontbijten

Dat ontbijten belangrijk is weten we allemaal. Toch slaan we vaak het ontbijt over. Wegens tijdsgebrek of geen honger.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het overslaan van het ontbijt leidt tot gewichtsverlies of (on)gezond is.


Waarom is het dan belangrijk om een ontbijt te nemen? Op deze vraag ga ik dieper op in, in deze post.

Energie voor intellectuele en/of fysieke prestaties

Het ontbijt vult je energievoorraad aan en geeft je energie om de dag te kunnen starten en intellectuele en/of fysieke prestaties in de voormiddag tot een goed einde te kunnen brengen.

Aanbreng van essentiële voedingstoffen

Naast energie om de voormiddag door te kunnen komen, heeft ons lichaam ook nood aan andere essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen en vezels.

Een gezond ontbijt kan deze voedingsstoffen aanbrengen waar dit in andere maaltijden misschien minder het geval is. Mensen die niet ontbijten missen zo een deel van deze essentiële voedingsstoffen die ze in mindere mate kunnen compenseren in de andere maaltijden waardoor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze voedingsstoffen in het gedrang kan komen.


Drang naar ongezonde snacks vermijden

Als je het ontbijt overslaat is de kans groot dat je in de loop van de voormiddag honger krijgt. Dit is niet onlogisch aangezien je nog niets gegeten hebt. Het lichaam snack immers naar suikers om zijn energiepijl aan te vullen. Er is in deze situatie vaak geen gezond ontbijt binnen handbereik waardoor vaak gegrepen wordt naar ongezonde snacks. Dit zorgt voor extra calorieën en geen of weinig aanbreng van essentiële voedingsstoffen zoals hierboven beschreven.


Overcompensatie van andere maaltijden voorkomen

Als je 's morgens niet ontbijt kan je de neiging hebben om de volgende maaltijden meer te eten dan je gewoon bent. Je hebt namelijk niet ontbeten dus kan je bij de lunch wel een extra boterham eten of dat lekkere dessert nemen. Of je neemt een extra tussendoortje om je ontbijt te compenseren. Dit zorgt weer voor extra calorieën dan wanneer je de dag zou starten met een gezond ontbijt.


Benieuwd waaruit een gezond ontbijt bestaat? Lees meer in de post over 'Waaruit bestaat een gezond ontbijt?'.
Meer informatie kan je vinden op:

https://www.nice-info.be/gezond-eten/gezonde-maaltijden/gezond-ontbijt/waarom-is-het-ontbijt-belangrijk


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven